De boekendief – Boekentip Sandra Heijkamp (administratief medewerkster)

Welke boekentip heb je voor ons ?

De boekendiefHet mooiste boek dat ik afgelopen tijd heb gelezen is ‘De boekendief’ van Markus Zusak. Het gaat over Liesel, zij is de boekendief. Het boek speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar eerste boek steelt ze op de begrafenis van haar broertje. Liesel vlucht samen met haar moeder vanwege de oorlog en zij wordt alleen ondergebracht bij een nieuw gezin. Liesel leert lezen en krijgt de smaak te pakken van wat woorden kunnen vertellen. Zodra zij een boek uit heeft, steelt zij een nieuwe. Uiteindelijk krijgt zij van iemand een notitieboekje waarin zij vanaf dat moment haar eigen verhaal opschrijft.

Het perspectief is verrassend, het verhaal wordt door de Dood vertelt. Dat klinkt luguber maar is wonderwel juist heel mooi en soms zelfs grappig. Zoals de ondertitel al aangeeft: Als de Dood een verhaal vertelt, kun je maar beter luisteren. Bestel boek

Lees verder

Staat in Interviews, Literatuur & Romans | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Saabyes Circus – Boekentip Jannah Loontjens (schrijver)

Welke boekentip heb je voor ons ?

Saabyes circusIk raad jullie allen aan de roman ‘Saabyes Circus’ van de gevierde Noorse schrijver Lars Saabye Christensen te lezen. In dit boek vertelt een auteur over het levenspad dat hem ertoe bracht te gaan schrijven.

De roman opent op een Parijse boekenbeurs, waar de hoofdpersoon is om over Scandinavische literatuur te vertellen. Hij zit op een gammel podium en voelt zich niet goed op zijn gemak. Hij vindt het ongepast dat hij zo dicht bij de kaart van Scandinavië zit: ‘Ik bedekte zo’n beetje heel Denemarken.’ Hij verschuift zijn stoel, wankelt even en valt, onder het oog van een groot publiek. Een reeks aan associaties ontvouwt zich, die door hem heen gaat in de tijdspanne van zijn val. Het is duizelingwekkende gedachtestroom.

Zonder hoofdstukindelingen vervlecht Christensen schijnbaar willekeurige anekdotes over zomers in Noorwegen, oude vriendschappen die geen vriendschappen waren, de geur van zijn moeder als ze uit het fotolab kwam. De nonchalant aaneengeregen herinneringen blijken deel van een strakke constructie die rechtstreeks afgaat op de val van het podium. Een adembenemend boek over vrijheid en onvrijheid op weg naar een schrijverschap.

Bestel boek

Lees verder

Staat in Interviews, Literatuur & Romans | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Half Broke Horses – Boekentip Madelon Verwijmeren (student en blogger)

Welke boekentip heb je voor ons ?

Half Broke HorsesToen ik werd gevraagd of ik een boekentip interview wilde doen moest ik even goed nadenken. Er worden zo enorm veel mooie, goede boeken geschreven. Toch heb ik één boek uitgekozen waarvan ik denk: die moeten jullie gelezen hebben! Ik heb het dan over ‘Half Broke Horses’ van Jeannette Walls.

Dit boek kocht ik eigenlijk vooral om de mooie cover, maar gelukkig bleek het verhaal ook echt super  te zijn. Walls vertelt het verhaal van haar grootmoeder Liley Casey Smith. Het spraakmakende verhaal van een vrouw die opgroeit op een ranch en daar wilde mustangs temt. Vervolgens trekt ze met haar paard, Patches, door het land om les te geven, krijgt ze een man, woont ze bij een speciaal soort stam en ontdekt ze de wereld. Ik tip dit boek omdat ik Liley een vrouw vind zoals een vrouw zou moeten zijn. Ze staat sterk in haar schoenen, ze weet goed wat ze wil, krijgt alles voor elkaar. Je zou haast kunnen zeggen dat ze een vrouw van de wereld is. Daarnaast heeft Walls het verhaal gewoonweg geweldig verteld. Het boek opende echt mijn ogen over de wereld. Er zitten zoveel mooie quotes in die je kijk op de wereld veranderen. Mijn favoriete quote is “Reality doesn’t count because the world is how you choose to see it.” Door dit soort uitspraken vind ik het een boek dat je gewoon gelezen moet hebben! reserveren

Lees verder

Staat in Interviews, Kinderboeken, Literatuur & Romans | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Jij bent mijn mes – Boekentip Wytske Versteeg (auteur en promovenda)

Welke boekentip heb je voor ons ? 

Jij bent mijn mesMijn boekentip is ‘Jij bent mijn mes’ van de Israëlische schrijver David Grossman, onlangs opnieuw uitgegeven door uitgeverij Cossee. Grossman’s boeken zijn niet altijd even gemakkelijk om in te komen, maar wie de moeite doet wordt daarvoor rijkelijk beloond. ‘Jij bent mijn mes’ is een liefdesroman, maar dan wel eentje die bijna volledig plaatsvindt op papier, in brieven. Jaïr schrijft aan een vrouw, Mirjam, die hij alleen vanuit de verte heeft gezien en ook niet in het echt wil ontmoeten.

Grossman’s personage zijn vaak op de vlucht voor de werkelijkheid. Dikwijls zijn ze machteloos iets te veranderen aan de situatie waarin ze zich bevinden, en dus creëren ze hun eigen wereld, op het koppige af. Maar juist in zijn beschrijving van die vaak extreme koppigheid weet Grossman iets universeel menselijks te raken, de angst om verloren te gaan. Jaïr’s woorden zijn uitzinnig en hartstochtelijk, maar hij is bang voor elk fysiek contact en bouwt in feite een harnas van letters om zich heen, terwijl hij ondertussen de machteloosheid van de taal vervloekt. Echte betrokkenheid probeert hij te vermijden, terwijl Mirjam juist aanstuurt op een ontmoeting. Jaïr, een personage waarvoor Grossman zich liet inspireren door Kafka, is echter bang dat zijn ideaalbeeld zal worden verstoord. Hij wil alles van Mirjam weten, maar tegelijkertijd is elke informatie hem teveel en het is precies dat spanningsveld waar het boek tot de ontknoping om draait. Bestel boek

Lees verder

Staat in Interviews, Literatuur & Romans | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

De ontvoering – Boekentip Chantal Martens-Evers (schrijfster gedichten & verhalen)

Welke boekentip heb je voor ons ?

De ontvoeringEerlijk gezegd vind ik dit best moeilijk. Maar dan hou ik het op het laatste boek, dat ik gelezen heb. Het boek van Sandra Berg ‘De ontvoering’.

Ik vind dat dit boek lekker wegleest; makkelijk en een vlotte schrijfstijl, dat ik belangrijk vind. Een boek voor ontspanning.

Dit spannende liefdesroman gaat over Gina. Zij wordt op de boot naar Zweden ontvoerd, door Thomas, een werknemer van haar man. Gina belandt samen met Thomas in een hutje aan een meer. Gina wil weg, weg van haar ontvoerder. Een poging om te ontsnappen mislukt. Gina merkt dat Thomas eigenlijk net zo bang is als zij. Maar waarom? En waarom heeft hij juist haar ontvoerd? Thomas vertelt zijn verhaal aan Gina. Uiteindelijk komt ze achter de waarheid over haar eigen man. Of ze het horen wil, of niet; ze krijgt alles te horen over zijn leugens en overspel.

Zo besluit Gina om haar eigen echtgenoot een hak te zetten, maar of dit allemaal goed gaat… (tja… dat vertel ik natuurlijk niet…) Bestel boek

Lees verder

Staat in Interviews, Literatuur & Romans | Tags: , , , , , , , , | 1 reactie