Geluk kun je alleen schilderen – Boekentip Wim Huijser (tekstschrijver en consultant)

Welke boekentip heb je ?

Geluk kun je alleen schilderen van Aleid Truijens

De biografie over F.B. Hotz van Aleid Truijens. Sinds ik zelf warmloop voor de biografie van C. Buddingh’, is het lezen van Nederlandse schrijversbiografieën voor mij een must. Soms is dat flink doorbijten maar vaak is het genieten. De ene keer lees ik vakmatig (inclusief de noten), de andere keer laat ik mij puur als lezer meenemen in het levensverhaal. Zo ook bij de biografie van Hotz. Truijens zet hem compleet neer als mens, jazzmusicus en schrijver van het lange verhaal, die nooit een echte lezerslieveling werd, maar eerder een writers-writer. Dat de schrijver uit Oegstgeest voor een groot deel ook een ‘mysterie’ bleef, heeft hij te danken aan het feit dat hij zich hoogstzelden leende voor interviews. Er is nauwelijks bewegend beeld van hem bewaard gebleven. Daarnaast wist Truijens me enthousiast te maken om het werk van Hotz zelf weer uit de kast te halen. En dat is het beste bijkomende effect van een geslaagde biografie.

Wie ben je ?

Wim Huijser (Ridderkerk, 1960). Samen met mijn vrouw Marianne woon en werk ik in een 17de eeuw landhuis op een Overbetuws landgoed. Juist toen we het leven een nieuwe wending wilden geven, kwam het op ons pad. Inmiddels hebben we het gevoel hier geaard te zijn. Ik heb een brede interesse voor wat het leven te bieden  heeft.

 

Wat doe je ?

Na een 25 jaar in het tijdschriftenvak te hebben gewerkt, werk ik sinds anderhalf jaar zelfstandig als tekstschrijver en uitgeefconsultant. Ik schrijf columns, interviews en artikelen voor verschillende tijdschriften. Het liefst over natuurbeleving, kunst, literatuur en cultureel erfgoed. In mijn interviews gaat de zoektocht eigenlijk altijd naar het verlangen dat mensen drijft. Website: www.wimhuijser.nl

Mijn boeken:

  • Leven met de seizoenen op landgoed De Mellard (2011)
  • Onbegrensd. In gesprek over verlangen en culturele identiteit (2010); samen met Bert den Boer
  • In breekbaar evenwicht (2009)
 

Bestellen

 

Bestellen

 

Bestellen

Wat zijn de laatste ontwikkelingen ?

De komende drie jaar kan ik – financieel ondersteund door met name de gemeente Dordrecht – enkele dagen per week werken aan de biografie van C. Buddingh’, de Dordtse schrijver/dichter over wie ik in de afgelopen vijftien jaar al veel publiceerde. In 2010 bezorgde ik zijn verzamelde poëzie (Buddingh’ gebundeld) voor Nijgh & Van Ditmar.

Wat zijn je favoriete schrijvers ?

In het Nederlands taalgebied: A.F.Th. van der Heijden, Leon de Winter, Thomas Verbogt, J.J. Voskuil, Koos van Zomeren, Minke Douwesz, Jan Brokken, Paul de Wispelaere, Jef Geeraerts.

Internationaal: Philip Roth, Paul Auster, Patricia Highsmith, Jonathan Franzen, Henning Mankell, Bruce Chatwin, Umberto Eco, Bill Bryson.

Wat zijn je favoriete boeken ?

Voor een veellezer als ik onmogelijk te beantwoorden, want dan doe ik te veel boeken te kort. Maar laat ik twee boeken noemen waarin ik na de laatste bladzijde graag weer opnieuw was begonnen: De ontdekking van de hemel (Mulisch) en De correcties (Jonathan Franzen).


 

Bestellen


 

Bestellen


 

Bestellen

Voorkeur Boek of eBook ?

100% papier. Een boek is zoveel meer dan letters. Een boek moet je voelen, wegen, ruiken, strelen en je moet kunnen genieten van een mooi omslag.

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje ?

Het Werk van F.B. Hotz, logisch vervolg op de eerste vraag.

Welke 3 boeken hebben je zakelijk geholpen ?

Mijn eigen boek Leef je verlangen (ook samen met Bert den Boer). Toen iemand mij twee jaar later op die titel wees, was ik ervan overtuigd dat ik voor mijzelf moest gaan werken. De kracht van het nu van Tolle was de bevestiging. En natuurlijk de digitale versie van Van Dale.

 

Bestellen

 

Bestellen

 

Bestellen

Wat kan je tippen in de categorie, leuk & licht ?

Nico Dijkshoorn. Na Campert en Van Kooten niet meer zo gehuild van het lachen. Ook Dijkshoorn moet je hardop voorlezen aan je huisgenoten.

Welk boek heeft echt indruk op je gemaakt?

Het boek dat mijn liefde voor de literatuur deed ontvlammen was Eline Vere van Louis Couperus. Ik las het voor mijn lijst op school en was verkocht. De boeken der Kleine Zielen volgde en dat heb ik drie of vier keer gelezen. Ik houd van dikke pillen. Nog zo’n indrukwekkende is A winter’s tale van Mark Helprin. Wonderlijk genoeg nooit in het Nederlands vertaald. Het ultieme boek over New York.

Waar zou je zelf ooit een boek over willen schrijven ?

Een van mijn plannen is nog een boek te maken over wat ik noem ‘spookboeken’. De nooit verschenen meesterwerken die door uitgevers werden aangekondigd.


 

Bestellen


 

Bestellen


 

Deze boekentip staat in Geschiedenis & Filosofie, Landbouw & Wetenschappen, Literatuur & Romans, Ongecategoriseerd, Psychologie & Gezondheid, Religie & Esoterie en heeft de volgende tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*