Revolutionary Road – Boekentip Claire Polders (auteur)

Wat is je boekentip ?

Revolutionary Road van Richard Yates.

Deze Amerikaanse roman verscheen voor het eerst in 1961 en is sindsdien vele malen herdrukt. Revolutionary Road blijft heel actueel, leest alsof het gisteren geschreven is, en speelt zich toch af in de jaren vijftig, toen het leven nog sterk door maatschappelijke conventies werd bepaald.

De titel van het boek verwijst naar de straat waarin een jong echtpaar komt te wonen, en naar het uitzonderlijke pad dat zij willen bewandelen. Vooral de vrouw, April Wheeler, probeert aan het doorsnee leven in een buitenwijk te ontsnappen. Voor haar geen burgerlijke middelmaat. Maar door de omstandigheden wordt ze toch steeds gedwongen de traditionele huismoeder te spelen. Het ontbreekt haar aan voldoende talent om haar acteerambities waar te maken en het lukt haar niet een bevredigend alternatief te vinden. Daarom verwacht ze des te meer van haar man, Frank Wheeler.

Frank werkt de revolutionaire plannen van zijn vrouw niet tegen en doet wat in zijn vermogen ligt om haar gelukkig te maken. Maar ook hij heeft z’n beperkingen. Hij is namelijk bang voor wat April nastreeft. Want als hij helemaal vrij zou zijn om te ontdekken wie hij is, kan hij ook ontdekken dat hij eigenlijk maar weinig voorstelt. In hun huis in de veilige buitenwijk kan hij in ieder geval nog de illusie koesteren dat hij en April bijzonder zijn.

Aangrijpende echtelijke ruzies zijn het gevolg en de ontknoping is dramatisch. De roman maakt goed invoelbaar hoe het leven, ondanks al je plannen, met je aan de haal kan gaan. Steeds wanneer ik Revolutionairy Road herlees, schrik ik ervan hoe dichtbij April en Frank komen: dit had mij ook kunnen overkomen. Met een relatief eenvoudig verhaal verlicht deze schitterende roman de vele lagen van het menselijk bestaan.


Wie ben je ?

Foto – van Belkom

Claire Polders (1976), auteur en filosoof, geboren in Gouda en opgegroeid in München en Capelle aan den IJssel. Sinds 2001 woon ik met mijn man in Parijs. U kunt mij volgen op Twitter (http://twitter.com/clairepolders), of bevrienden op Facebook (http://www.facebook.com/claire.polders ).

Wat doe je ?

Ik schrijf romans, korte verhalen, artikelen en columns. Op mijn website (http://www.clairepolders.com) houd ik een weblog bij en kunt u fragmenten van mijn werk lezen.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen ?

Mijn vierde roman Eeuwige kermis is zojuist gepubliceerd. Op Nu.nl (http://www.nu.nl/boek/2635218/claire-polders—eeuwige-kermis.html) verscheen meteen een mooie recensie. Eeuwige kermis is een roman over een oer-Hollands polderdorp dat in een toeristische trekpleister verandert; een zoektocht naar liefde en authenticiteit in een gehaaste wereld.

 

Voorkeur Boek of eBook ?

Ik lees vrijwel al mijn boeken in hun traditionele papieren formaat, maar ik heb wel een i-Pad en daarop lees ik kranten, tijdschriften en voorpublicaties. Ik kan me goed voorstellen dat ik in de toekomst meer e-boeken zal lezen. In bed of op het strand houd ik het voorlopig bij zo’n heerlijk flexibel en beduimeld papieren exemplaar.

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje ?

De nieuwe roman van Jeffrey Eugenides, The Marriage Plot. Ik vond zijn eerdere werk heel erg goed en heb lang naar dit boek uitgekeken. De eerste bladzijden stellen niet teleur.

Waar zou je zelf ooit nog een boek over willen schrijven?

Heel lang heb ik gezegd: mijn vader. Maar dat boek heb ik zojuist geschreven. Eeuwige kermis gaat namelijk ook over hem, over mijn afscheid van hem, zo’n twaalf jaar geleden. Nu denk ik: ik zou graag over de liefde van mijn grootouders schrijven, die elkaar ontmoetten in Den Haag en nogal wat obstakels (zij protestants, hij katholiek) moesten overwinnen om samen te kunnen zijn. Mijn grootmoeder vertelt me steeds meer over hoe ze de oorlog zijn doorgekomen, over haar jeugd in Brabant en over hoe ze samen met mijn grootvader een van de eerste Albert Heijns bestierden. Daar zit een boek in, dat weet ik zeker, ik heb er alleen nog geen vorm voor gevonden.

Deze boekentip staat in Literatuur & Romans en heeft de volgende tags , , , . Bookmark the permalink.

1 Reactie op Revolutionary Road – Boekentip Claire Polders (auteur)

  1. Pingback: Boekentip | Claire Polders - Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*