De heelmeesters – Boekentip Carlijn van Ravenstein (freelancer promotie en organisatie)

Welke boekentip heb je voor ons ?

De heelmeesters van Abraham Verghese

De heelmeesters gaat over de tweeling Marion en Shiva, die geboren wordt in Addis Abeba, Ethiopië. Bij hun geboorte overlijdt hun moeder, een Indiase non, waarvan niemand wist dat zij zwanger was. Zo ook de vader, een Britse dokter die bij de bevalling aanwezig is en er vandoor gaat. De twee jongens worden opgevangen door twee Indiase doktoren die in het Missie Ziekenhuis werken. Hun hele leven lang zoeken de broers naar de reden dat hun vader hen in de steek gelaten heeft.

Verghese schreef een meeslepende familiesage tegen de achtergrond van de fascinerende recente geschiedenis van Ethiopië. Van Ethiopië leidt het verhaal naar New York en weer terug naar Afrika. Als lezer word je onherroepelijk meegezogen in dit verhaal vol verbeeldingskracht en (gefictionaliseerde) geschiedenis.

Uitgeverij De Bezige Bij zegt over dit boek het volgende: Een onvergetelijk portret van twee broers, een ode aan de geneeskunst en een familiesaga over vaders en zonen, macht en compassie, vertrouwen en verraad. Ik sluit me hier helemaal bij aan en het boek al velen malen cadeau gedaan: het is een groots debuut.

Wie ben je ?

Mijn naam is Carlijn van Ravenstein. Ik lees veel, snel, vaak en graag. Zolang ik me kan herinneren verlies ik me al graag in de wereld van een goed boek. Mijn ouders namen mij en mijn broer als ze op vakantie gingen mee de zee op met een zeilboot. Vaak voeren we twaalf uur aan een stuk: voor mij heerlijke weken waarbij ik boeken lezen afwisselde met in de verte turen.

Wat doe je ?

Onder de vleugels van mijn bedrijf Rode Raaf werk ik als freelancer op het gebied van pers, redactie, promotie en organisatie. Zie ook mijn profiel op LinkedIn. Ik heb een groot hart voor en veel ervaring met het maken, meedenken over en promoten van boeken. Ik werk zodoende graag en vaak voor uitgeverijen of voor een van de andere organisaties die het boekenvak rijk is.
Naast activiteiten binnen het boekenvak richt ik me op de organisatie van evenementen binnen de culturele sector.

Sinds dit jaar volg ik daarnaast een opleiding camerajournalistiek. Na mijn studie cultuurwetenschappen: Woord en Beeld aan de Vrije Universiteit richtte ik me jarenlang op het woord. Ik merkte dat ik het denken in en over beelden miste. In de toekomst wil ik het beeld meer in gaan zetten voor mijn werk. Je kunt daarbij denken aan interviews, auteursportretten en booktrailers.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen ?

Eind november ben ik met drie andere freelancers een samenwerkingsverband begonnen: Not Just Any Book – marketing op internet en ver daarbuiten. Het is enorm inspirerend om samen plannen te bedenken, te praten over boekpromotie en te filosoferen over het vak. We spreken over de manieren waarop je tegenwoordig aan boekpromotie kunt doen; zowel on- als offline.

Een van onze eerste initiatieven is de eerste boekblogtournee van Nederland. Naar Amerikaans en Brits voorbeeld, reist schrijver Florence Tonk met haar roman Blijf bij ons een maand lang virtueel van blog naar blog. 11 blogs in totaal, elke 3 dagen een nieuw blog. Op de blogs wordt tijdens een tournee door bloggers op eigen wijze aandacht aan een boek geschonken, door middel van recensies, interviews, essays, columns, achtergrondverhalen, mail&win-acties en wedstrijden. Via de sociale media-accounts (Twitter, Facebook) van Not Just Any Book, auteur, uitgeverij en bloggers worden lezers op de tournee geattendeerd.

 

Wat zijn je favoriete schrijvers ?

Ik lees veel Amerikaans- en Engelstalige literatuur, van Michael Chabon tot David Mitchell, Zadie Smith, Paul Auster, Dave Eggers, Jay McInerney tot A.M. Homes. Daarnaast ben ik erg gefascineerd door zogenaamde postcolonial literature, misschien doordat ik toen ik 19 jaar was een tijd in India werkte en reisde. Je kunt daarbij denken aan boeken van Amitov Ghosh, Jhumpa Lahiri, Rohinton Mistry, Vikram Seth en Aravind Adiga.

Wat zijn je favoriete boeken ?

 • The Amazing Adventures of Kavalier and Clay – Michael Chabon
 • A fraction of the whole – Steve Tolz
 • Kerewin – Keri Hulme
 • Kinderspel – Mila Goldberg
 • Dit is alles – Aidan Chambers
 • De laatste zomer van de krijgers des doods – Francisco X. Stork
 • De boekendief – Markus Zusak
 • Max en de maximonsters – Maurice Sendak
 • Wat is de wat – Dave Eggers
 • De reis van Theo – Jostein Gaarder
 • De grote ideeën – Suzanne Cleminshaw
 • De gele ballon – Charlotte Dematons
 • Ik mis je, ik mis je – Peter Pohl en Kinna Gieth

Bestellen

Bestellen

Bestellen

Voorkeur Boek of  eBook ?

Ik lees veel digitaal via mijn computer of telefoon, maar heb geen e-reader. Ik hou van het papieren boek: hierbij heb je het gevoel dat je iets gewichtigs in handen hebt. Het ziet er vaak mooi en verzorgd uit en de geur van papier stijgt eruit op. Voor mij maakt dat de leeservaring rijker. E-boeken lijken meer op elkaar, je verliest een deel van de uniciteit van het boek.Voor puur inhoudelijk lezen maakt het mij echter niet uit of ik van scherm of papier lees.

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje ?

Op mijn nachtkastje ligt altijd een deel van Calvin en Hobbes, omdat het zo ontzettend grappig is. Daarnaast meestal een stuk of drie boeken tegelijk. Momenteel Bill Bryson’s Complete Notes. Fantastische humor over Engeland en Amerika. Hij laat Engeland zien op een manier waarvan wij zouden zeggen: Holland op zijn smalst. Hij is een uitermate kundig beschrijver van de wereld om zich heen: hij vergroot alles uit, zonder dat het pastiche wordt. Elke avond grinniken. Nu ligt er ook De vriend van de vriendin van de moeder van Maja van Katarina Kieri. Deze novelle heb ik al eens gelezen, maar ik word alleen als ik er naar kijk weer blij van: het is mooi vormgegeven, bevat prachtige korte verhalen, die los van elkaar verteld worden, maar toch door een dun draadje verweven zijn.

Bestellen

Bestellen

Bestellen

Wat kan je tippen in de categorie, leuk & licht ?

 • Geluk zit in een klein hoekje – Neil Pasricha
 • De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson
 • We always get our sin – Maarten H. Rijkens
 • Calvin en Hobbessomething under the bed is drooling – Bill Waterson

Welk boek heeft echt indruk op je gemaakt ?

Wat betreft het verhaal heeft Zeitoun van Dave Eggers echt indruk op mij gemaakt.

Waar zou je zelf ooit een boek over willen schrijven ?

Ik ben een echte lezer, ik heb geen ambities om een boek te schrijven. Alleen als ik  op reis ben schrijf ik, maar niet met de ambitie of de intentie dat het een boek wordt.

 

Deze boekentip staat in Interviews, Kinderboeken, Literatuur & Romans en heeft de volgende tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*