Het Ondiepe – Boekentip Yoeke Nagel (journalist, auteurscoach en damestasjeslezer)

Welke boekentip heb je voor ons ?

Het Ondiepe van Nicholas Carr

Ons geheugen verdwijnt razendsnel. Dat komt omdat we google inschakelen voordat we ons best hebben gedaan om ons op eigen kracht te herinneren hoe bijvoorbeeld die acteur ook alweer heette. Loshangende feitjes nemen in onze hersenen de ruimte in van analytisch vermogen en visie. We worden dus steeds oppervlakkiger door internet. Griezelig!

 

Wie ben je en wat doe je ?

Ik ben Yoeke Nagel en volgde onder meer een opleiding tot psychosociaal therapeut en coach. Inmiddels werk ik al 25 jaar als journalist.

Ik  houd me bezig met teksten, training & magie. Lezingen en workshops op het gebied van schrijven, inspiratie en damestasjeslezen wissel ik af met journalistiek werk voor bijvoorbeeld het AD en een aantal tijdschriften. Soms creëer ik op verzoek een ritueel op maat voor wie een nieuwe levensfase in gaat. Persoonlijke consults, auteurscoaching en tassendiagnostiek maken m’n werkweek gul gevuld.

Je vindt me op twitter als @tekstenmagie, m’n blog staat op www.yoekenagel.nl en wat ik nog meer doe staat op www.yoeke.com en op www.damestasjeslezen.nl

Jouw boek(en):

 • Damestasjeslezen – het orakel dat je met je meedraagt (uitg. A3boeken)
 • 99 Witte kopjes op een tafel – schrijfoefeningen om de werkelijkheid te bekijken en te beschrijven (uitg. A3boeken)
 • Godinnenmandala’s – teksten bij kleurplaten voor grote mensen (uitg. A3boeken)
 • Co-ouderschap – het beste van twee werelden (uitg. De Kern)

Bestellen

Bestellen

Bestellen

Wat zijn de laatste ontwikkelingen ?

Om wat meer te spelen in een serieuze tijd organiseerde ik het Eerste Internationale NL Blufscrabbletoernooi. Mattel sponsorde het en ik heb de grootste schik met het ontwikkelen van iets wat nog niet bestond. Net als damestasjeslezen, magisch huishouden, Tarot Systeem Opstellingen en de stijloefeningen uit 99 witte kopjes op een tafel trouwens. In het creëren van iets nieuws herkennen we onze goddelijke gaven immers het best.

Wat zijn jouw favoriete schrijvers ?

 • Lynne McTaggert, om haar uitstekende wetenschappelijke onderbouwing van wat tot nu toe nauwelijks verklaard kon worden. Ze heeft echt lef nodig om haar academische vorming in te zetten voor onderzoek naar de invloed van gedachtekracht enerzijds en de desastreuze werking van de farmaceutische industrie op de gezondheid van mens en natuur anderzijds.
 • Terry Pratchett, om zijn waanzinnige gevoel voor humor in een consistent opgebouwde fantasiewereld.
 • Jonathan Safran Foer, om zijn fascinerende beschrijvingen en inspirerende schrijftechnieken en -stijlen.

Wat zijn jouw favoriete boeken ?

 • Starhawk, Webs of Power, waarin ze onder andere een manier probeert te ontwikkelen om wereldwijd met elkaar te communiceren via internet, om zo een krachtige bijdrage te kunnen leveren aan een evenwichtigere verdeling van geld, macht en eten.
 • T. Thorn Coyle, Evolutionairy Witchcraft. Eindelijk een boek over magisch werk om het leven gemakkelijker te maken, dat voorbij gaat aan het absolute beginnersniveau. Veel spirituele oefeningen uit Sufi, Feri, Reclaiming en ook nog eens zelf ontwikkeld spul.
 • Philip Toshio Sudo, Zen Computer. Grandioze benadering van hoe we onze computer kunnen gebruiken als Dojo: een oefenruimte voor de geest waarin wij helder en kalm blijven. Geest beweegt. Niet het toetsenbord of de letters op het scherm.

Voorkeur Boek of eBook ?

Papier. Lekker. Vastpakken. Ruiken. Omslaan. Bladeren. Zachte vingers op ontvankelijk papier. Puntje vouwen op de bladzijde waar ik was gebleven.

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje ?

Terry Pratchett. Making money. Waarin hij uitlegt dat het geen zin heeft om over te werken in een geldfabriek, omdat dat meer geld kost aan salaris, waardoor je zou moeten overwerken om meer geld te maken om dat te kunnen uitbetalen.

Welke 3 boeken hebben je zakelijk geholpen ?

 • Art & Fear – observations on the perils and rewards of artmaking, van David Bayles. Met als belangrijkste boodschap: inderdaad, een ander kan het misschien beter dan jij en je hebt al zo weinig tijd, maar nou stoppen met zeuren en gaan maken wat je moet maken.
 • Het Groene boekje – misschien mal, maar ik hecht er enorm aan woorden te leren, te begrijpen en speels te gebruiken. Mijn klanten waarderen dat kennelijk.
 • De Ontknooping – Marinus Knoope. Hij geeft lekker overzichtelijk weer waar de wonderlijkste emoties vandaan komen en hoe je je ermee kunt verzoenen, zodat ze je stimuleren in plaats van blokkeren.

Wat kan je tippen in de categorie, leuk & licht ?

Boek der liefde, het verborgen evangelie van Maria Magdalena, van Ton van der Kroon. Een roman, niet bijzonder licht, maar wel prachtig geschreven en een fascinerend auteur die echt iets neerzet in de wereld, ook met zijn werk voor Palestina.

Bestellen

Bestellen

Bestellen

Welk boek heeft echt indruk op je gemaakt ?

Koning van Katoren, van Jan Terlouw. We maakten er een muziektheaterstuk van tijdens een muziekweek toen ik 9 was, denk ik. Later las ik het mijn kinderen voor en was opnieuw gegrepen door de verhaallijn en de actualiteitswaarde ervan. Politiek inzichtelijk gemaakt voor kinderen. En nog spannend ook.

Waar zou je zelf ooit een boek over willen schrijven ?

Over hoe je jezelf de vrijheid van denken terug kunt geven; je creatief vermogen, je eigenwijsheid en speelsheid, je levenslust en levensverantwoordelijkheid om bij te dragen aan een wereld die de mensen knuffelt.

Deze boekentip staat in Interviews, Kinderboeken, Literatuur & Romans, Onderwijs & Maatschappij, Psychologie & Gezondheid, Religie & Esoterie, Taal, Kunst & Cultuur en heeft de volgende tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Reactie op Het Ondiepe – Boekentip Yoeke Nagel (journalist, auteurscoach en damestasjeslezer)

 1. Pingback: Boekentip | Yoeke Nagel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*