Overstroomd – Boekentip Marijke F. Jansen (auteur)

Welke boekentip heb je voor ons ?

Ik ben zelf een groot liefhebber van young-adultboeken en dan vooral in het genre bovennatuurlijk en dystopisch, omdat ik vind dat veel van dit soort boeken een boodschap in zich dragen. Mijn boekentip is dan ook een dystopisch verhaal, namelijk ‘Overstroomd’ van Eva Moraal, dat in september is verschenen bij Uitgeverij Lemniscaat. Het bijzondere aan dit boek is dat de dystopie niet is gesitueerd in Canada of ergens in Amerika, maar gewoon hier in Nederland. In ‘Overstroomd’ is Nederland grotendeels onder water gelopen en wat is overgebleven na deze ramp zijn de Vijf Gewesten; vijf eilandjes. De Vijf Gewesten zijn onderverdeeld in Droge en Natte gebieden en de Droge gebieden worden bevolkt door de rijke elite, terwijl in de Natte gebieden de arme bevolking verblijft, waar de kans op nieuwe overstromingen het grootst is. Als door een niet voorziene overstroming een school in het Droge gebied overstroomt, is Nina, een Droge, gedwongen om naar een Natte school te gaan. Hier ontmoet ze Max, een Natte. Voor een schoolopdracht worden ze aan elkaar gekoppeld en zijn ze gedwongen om samen te werken, waardoor de tegenstellingen in hun leefsituatie pijnlijk duidelijk worden. Intussen zijn steeds meer Natten hun achtergestelde positie zat en groeit het verzet. ‘Overstroomd’ laat ons zien welke gevolgen de klimaatveranderingen kunnen hebben voor onze Nederlandse samenleving en heeft positieve recensies ontvangen van onder andere young-adults.nl en Edward van de Vendel.

 Wie ben je en wat doe je ?

Mijn naam is Marijke F. Jansen en ik ben 26 jaar oud. Ik woon samen met mijn vriend Rein en onze twee konijnen, die lekker loslopen bij ons in huis. Mijn grootste hobby kan ik het best als volgt omschrijven: 

‘Wat wil je het allerliefst bereiken?’vroeg hij haar zacht. ‘Wat is je mooiste droom?’

‘Om boeken te schrijven,’ zuchtte ze, zonder na te denken. ‘Om boeken te schrijven die anderen graag lezen.’

Naast schrijven, lees ik ook graag. Beide hobby’s geven me de kans om even lekker in de huid van iemand anders te kruipen en nieuwe werelden te ontdekken. Bezoek ook eens mijn website.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen ?

Wat het schrijven betreft is 2012 een superjaar geweest. Begin dit jaar heb ik meegedaan aan de Dark Romance Schrijfwedstrijd van young-adults.nl. Daarbij werd ik één van de winnaars en won daarmee met mijn novelle ‘Muze’ een plekje in de verhalenbundel ‘Dark Romance – Verboden verlangen’ , die deze maand is verschenen. Op young-adults.nl  is een preview te lezen van alle drie de verhalen uit de bundel.

Wat lees je op dit moment ?

Intussen lees ik ook nog steeds veel. Op dit moment ben ik bezig in ‘Opstand’ van Veronica Roth, het vervolg op ‘Inwijding’ en net als ‘Overstroomd’ een dystopisch verhaal. Ik heb dit boek al in het Engels gelezen, maar ik vond het een superboek. Goed geschreven, levensechte personages en een spannende plot. Verder lees ik graag boeken van Stephenie Meyer, Tahereh Mafi, Kerstin Gier, Cassandra Clare, Lauren Kate, Charlotte Brontë en Jane Austen (en uiteraard nog veel meer) en dan het liefst ouderwets in de papieren variant.

Bestellen

Bestellen

Bestellen

Welk boek heeft echt indruk op je gemaakt ?

Een boek dat veel indruk op me heeft gemaakt is ‘De boekendief’, van Markus Zusak. Dat beschrijft het leven van een meisje in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar is geschreven vanuit het oogpunt van De Dood, wat een bijzonder effect aan het boek geeft.

Deze boekentip staat in Interviews, Kinderboeken, Literatuur & Romans en heeft de volgende tags , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*