Congo – Boekentip Willemijn van Dijk (freelancer in de sector redactie, schrijven, vertalen en communicatie)

Welke boekentip heb je voor ons ?

Congo – Een geschiedenis van  David Van Reybrouck.

Waar begint de geschiedenis? Met deze simpele vraag dringt David van Reybrouck in zijn monumentale en bekroonde boek ‘Congo – Een geschiedenis’ door tot de essentie van geschiedenis als discipline.

Net als Van Reybrouck werd ik opgeleid als archeoloog (of, meer specifiek in mijn geval: oudheidkundige). Het was van invloed op de methode die hij toepaste in zijn onderzoek: ‘Omdat ik opgeleid ben als archeoloog hecht ik veel waarde aan niet-tekstuele informatie. (…) De geschiedenis is zoveel meer dan wat opgeschreven wordt.’

Als je een dergelijke studie volgt word je, anders dan bij de meeste studies, continu geconfronteerd met vragen van buitenstaanders in deze richting: ‘Wat kun je daar nu eigenlijk mee?’ En, soms: ‘Waarom heeft jouw studie eigenlijk bestaansrecht, het is toch meer een soort uit de hand gelopen hobby?’

Twijfelen aan het bestaansrecht van archeologie/geschiedenis betekent twijfelen aan het nut en belang van geschiedkunde in het algemeen, antwoordde ik dan altijd. Het is immers slechts een subdiscipline binnen die grote gemene deler. Twijfel je dan aan het nut van bestudering van het verleden? Veel mensen doen dat, stiekem of openlijk. ‘Congo – Een geschiedenis’ is misschien wel het allerbeste boek dat ik ooit las omdat het in 622 pagina’s onomstotelijk bewijst dat geschiedkunde niet nuttig, maar van levensbelang is. En dat op literaire wijze.

Waar begint de geschiedenis? (…) Er bestaat een kwalijke tendens om de geschiedenis van Congo te laten aanvangen met de komst van Stanley in de jaren 1870, alsof de inwoners van Centraal-Afrika treurig rondwaarden in een eeuwig, onveranderlijk heden en de doorreis van een blanke moesten afwachten alvorens ze bevrijd werden uit de wolfsklem van hun voorhistorische lamlendigheid.

Van Reybrouck vertelt niet de geschiedenis van Congo – zijn methode impliceert immers dat de geschiedenis niet bestaat. Hij vertelt een geschiedenis van het land. Die van de verhalen van de honderden Congolezen die hij sprak, van kindsoldaten tot ministers. Hij weet: ‘het is altijd riskant om te extrapoleren naar het verleden wat mensen vandaag vertellen: niets zo hedendaags als de herinnering.’ Maar het is een geschiedenis, zoals die leeft in de herinnering van mensen. Dat, in combinatie met Van Reybroucks diepgravende onderzoek en bestudering van archiefmateriaal, levert niet alleen prachtige literaire non-fictie op, maar ook een verbijsterend heldere blik op wat geschiedkunde zou moeten zijn. En hoe gevaarlijk en bedrieglijk een menselijk oordeel kan zijn zonder het bestaan van die discipline.

 Wie ben je en wat doe je ?

Mijn naam is Willemijn van Dijk (28) en ik werk als freelancer in de sector redactie, schrijven, vertalen (IT-NL) en (online) communicatie. Ik ben auteur van de reisgids ‘De smaak van Rome’ en was tot voor kort adj-hoofdredacteur van het magazine De Smaak van Italië.
Uit liefde voor geschiedenis, de Grieks/Romeinse in het bijzonder, volgde ik een universitaire opleiding oudheidkunde. Sinds begin dit jaar onderhoud ik een blog over de klassieke oudheid, waarop ik op toegankelijke wijze schrijf over geschiedenis, kunst en cultuur. Mijn blog heeft inmiddels ongeveer tweeduizend bezoekers per maand en werd genomineerd voor een Travvies Award.

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje ?

‘Gödel, Escher, Bach’ van Douglas Hofstadter, een boekentip die Robbert Dijkgraaf eens gaf. De gemeenschappelijke elementen in de werken en levens van Gödel, Escher en Bach worden er op intrigerende wijze in besproken. Een verbluffende weergave van wiskundige concepten die je anders naar de wereld doen kijken.

Bestellen

Bestellen

Welke 3 boeken hebben je zakelijk geholpen ?

  • Stephen R. Covey, ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’: een klassieker met waarheden als een koe die je inspireren om te leven en werken naar je principes.
  • Simon Sinek, ‘Start with why’: een even simpele als belangrijke filosofie voor bedrijven, maar ook voor je eigen carrière en levenspad. Voordat je verzand in de details van het wat en het hoe, begin met de vraag: waarom?
  • Ayn Rand, ‘The Fountainhead’: ook fictie kan inzichten bevatten die in het ‘zakelijk leven’ van toepassing zijn. Rands alom geprezen meesterwerk is in de loop der jaren door vele groeperingen gebruikt ter verdediging van allerlei overtuigingen die zij zelf niet expliciet heeft opgeschreven, maar voor mij geldt vooral een belangrijke les uit dit meeslepende verhaal over twee New Yorkse architecten: blijf altijd bij jezelf en sluit geen compromissen als het om je waarden en principes gaat.

Bestellen

Bestellen

Bestellen

Deze boekentip staat in Bedrijfskunde, Economie & Recht, Geschiedenis & Filosofie, Interviews, Literatuur & Romans, Reis & Taalgidsen en heeft de volgende tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*