Kazernekind – Boekentip Linda Huijsmans (schrijver en journalist)

Welke boekentip heb je voor ons ?

Kazernekind van Marlies Mielekamp

‘Kazernekind’ vertelt het levensverhaal van Jo Polnaya. Marlies Mielekamp volgt haar vanaf haar jeugd, haar huwelijk met Bantji die soldaat is in het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Net als alle Molukse KNIL-soldaten gaan ze in 1951 gedwongen naar Nederland met het idee dat ze na een paar maanden weer terug zullen gaan naar een eigen, onafhankelijke Molukse staat. Inmiddels is het 61 jaar later en die staat is er nooit gekomen. ‘Kazernekind’  laat zien en voelen hoe de Molukkers vechten voor wat hun beloofd is, hoe Nederland hen  keer op keer in de steek laat. Een van Jo en Bantji’s zonen, Tommy Polnay, neemt deel aan de gijzeling van de lagere school in Boven-Smilde.

Met het verschijnen van ‘Kazernekind’ en andere boeken over dit thema, komt er hopelijk wat meer aandacht voor het verhaal van deze groep Nederlandse Molukkers. Het past bovendien naadloos in het thema van de Boekenweek in 2013: ‘Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden’. Hopelijk zorgt dat voor meer aandacht voor de geschiedenis van deze groep Nederlanders die nog te vaak over het hoofd wordt gezien. 

Wie ben je en wat doe je ?

Ik ben Linda Huijsmans, schrijver en journalist. In het najaar van 2012 is mijn boek ‘Zo Nederlands Als Wat, een Molukse familiegeschiedenis’ verschenen bij uitgeverij Atlas Contact.  Kijk ook even op de Facebook pagina van mijn boek.

Er zijn nog maar weinig boeken verschenen over de lotgevallen van de Molukkers in Nederland, en over de vrouwen is helemaal weinig bekend. Des te opvallender is het daarom dat er in 2012 maar liefst drie zijn verschenen. Sylvia Pessireron schreef ‘De verzwegen soldaat’ en Marlies Mielekamp publiceerde ‘Kazernekind’.

Verder kun je me volgen via Twitter en mijn website.

Bestellen

Bestellen

Deze boekentip staat in Interviews, Literatuur & Romans en heeft de volgende tags , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*