Jij bent mijn mes – Boekentip Wytske Versteeg (auteur en promovenda)

Welke boekentip heb je voor ons ? 

Jij bent mijn mesMijn boekentip is ‘Jij bent mijn mes’ van de Israëlische schrijver David Grossman, onlangs opnieuw uitgegeven door uitgeverij Cossee. Grossman’s boeken zijn niet altijd even gemakkelijk om in te komen, maar wie de moeite doet wordt daarvoor rijkelijk beloond. ‘Jij bent mijn mes’ is een liefdesroman, maar dan wel eentje die bijna volledig plaatsvindt op papier, in brieven. Jaïr schrijft aan een vrouw, Mirjam, die hij alleen vanuit de verte heeft gezien en ook niet in het echt wil ontmoeten.

Grossman’s personage zijn vaak op de vlucht voor de werkelijkheid. Dikwijls zijn ze machteloos iets te veranderen aan de situatie waarin ze zich bevinden, en dus creëren ze hun eigen wereld, op het koppige af. Maar juist in zijn beschrijving van die vaak extreme koppigheid weet Grossman iets universeel menselijks te raken, de angst om verloren te gaan. Jaïr’s woorden zijn uitzinnig en hartstochtelijk, maar hij is bang voor elk fysiek contact en bouwt in feite een harnas van letters om zich heen, terwijl hij ondertussen de machteloosheid van de taal vervloekt. Echte betrokkenheid probeert hij te vermijden, terwijl Mirjam juist aanstuurt op een ontmoeting. Jaïr, een personage waarvoor Grossman zich liet inspireren door Kafka, is echter bang dat zijn ideaalbeeld zal worden verstoord. Hij wil alles van Mirjam weten, maar tegelijkertijd is elke informatie hem teveel en het is precies dat spanningsveld waar het boek tot de ontknoping om draait. Bestel boek

Wie ben je  en wat doe je ? 

Wytske VersteegIk ben Wytske Versteeg (1983). Voorjaar 2012 debuteerde ik met de roman ‘De Wezenlozen’, die uitkwam bij Prometheus en op de longlist van de AKO en de Opzij Literatuurprijs kwam.

Eerder publiceerde ik de non-fictiebundel ‘Dit is geen Dakloze’ en nu werk ik hard aan mijn tweede roman, die in de herfst verschijnt. Naast mijn schrijven werk ik full-time als promovenda bij de Universiteit Twente en als er dan nog tijd overblijft besteed ik die graag aan fotografie, tekenen, of lange wandelingen met mijn hond.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen ? 

Op dit moment werk ik aan de afronding van mijn tweede roman ‘Boy’, die deze herfst zal verschijnen bij Prometheus. Dat is altijd een spannende fase omdat ik van tevoren nooit precies weet waar een boek naartoe zal gaan; zal het me lukken om er een mooi en kloppend verhaal van te maken? Die spanning is wel een onlosmakelijk onderdeel van het schrijfproces, want het lijkt me heel saai om een boek te schrijven waarvan je vooraf alles al weet. Je leest er alles over via Twitter of op mijn website.  Ook beantwoord ik samen met andere debutanten allerhande vragen over schrijven en het schrijverschap op debutantenblog.nl.

De wezenlozen

Bestellen

Stilte

Bestellen

A Gate at the Stairs

Bestellen

 

Wie zijn je favoriete schrijvers ?

Nu ik de kans heb om wat boekentips te geven laat ik die niet aan mij voorbij gaan. Heel goed vind ik de verhalen van Alice Munro, bijvoorbeeld in de bundel ‘Stilte’, schijnbaar eenvoudige maar oh zo precieze verhalen waarin je als lezer steeds weer wordt verrast. Net als bij Grossman staat ook bij Munro de menselijkheid centraal. Schitterend zijn ook de verhalen van Lorrie Moore, die een precair evenwicht weet te bewaren tussen tragiek en humor – ook in haar roman ‘A Gate at the Stairs’.

Deze boekentip staat in Interviews, Literatuur & Romans en heeft de volgende tags , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*