Saabyes Circus – Boekentip Jannah Loontjens (schrijver)

Welke boekentip heb je voor ons ?

Saabyes circusIk raad jullie allen aan de roman ‘Saabyes Circus’ van de gevierde Noorse schrijver Lars Saabye Christensen te lezen. In dit boek vertelt een auteur over het levenspad dat hem ertoe bracht te gaan schrijven.

De roman opent op een Parijse boekenbeurs, waar de hoofdpersoon is om over Scandinavische literatuur te vertellen. Hij zit op een gammel podium en voelt zich niet goed op zijn gemak. Hij vindt het ongepast dat hij zo dicht bij de kaart van Scandinavië zit: ‘Ik bedekte zo’n beetje heel Denemarken.’ Hij verschuift zijn stoel, wankelt even en valt, onder het oog van een groot publiek. Een reeks aan associaties ontvouwt zich, die door hem heen gaat in de tijdspanne van zijn val. Het is duizelingwekkende gedachtestroom.

Zonder hoofdstukindelingen vervlecht Christensen schijnbaar willekeurige anekdotes over zomers in Noorwegen, oude vriendschappen die geen vriendschappen waren, de geur van zijn moeder als ze uit het fotolab kwam. De nonchalant aaneengeregen herinneringen blijken deel van een strakke constructie die rechtstreeks afgaat op de val van het podium. Een adembenemend boek over vrijheid en onvrijheid op weg naar een schrijverschap.

Bestel boek

Wie ben je en wat doe je ?

Ik ben Jannah Loontjens, schrijver van twee romans en vier dichtbundels, waarvan de meest recente, ‘Dat ben jij toch’, zeer enthousiast onthaald is.

Ook schreef ik de essaybundel ‘Mijn leven is mooier dan literatuur’, die gaat over schrijverschap en de wens te schrijven. Dit boek krijgt momenteel veel aandacht in de pers.

Daarnaast ben ik moeder van twee kinderen, werd negenendertig jaar geleden geboren in Kopenhagen, groeide op in Zweden en studeerde in Amsterdam en New York, en geef ik filosofielessen aan ArtEZ, om maar iets te noemen. Zie ook: jannahloontjens.nl

Dat ben jij toch

Bestellen

Mijn leven is mooier dan literatuur

Bestellen

Hoe laat eigenlijk

Bestellen

 

 

Deze boekentip staat in Interviews, Literatuur & Romans en heeft de volgende tags , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*